Home » activiteiten » Alzheimer

Alzheimer

logo altzheimer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alzheimer Café Oisterwijk-Moergestel 

 

Gestart in oktober 2009 in de Coppele

Het Alzheimer Café nu, is een uniek gebeuren.

 Met een maandelijks terugkerende bijeenkomst is het een ontmoetingsplaats voor mensen met dementie, jong en oud, voor partners en andere familieleden, vrienden, hulp en dienstverleners en andere belangstellenden. In het kort kan het Alzheimer Café worden beschouwd als een interventie met aspecten  van voorlichting en begeleiding, waarin alle voordelen van laagdrempeligheid, informele advisering en consultatie, zelfhulpgroepen en lotgenotencontacten worden uitgebaat in een ongedwongen sfeer.

Door te praten over de ervaringen en de problemen die dementie met zich meebrengt, kunnen mensen beter met de situatie overweg. Het bespreekbaar maken geeft meer inzicht in de ziekte waardoor mensen invloed op de situatie kunnen krijgen.

Dit geldt voor zowel mensen met dementie als hun naasten. Mensen voelen zich gesteund en worden weerbaarder als zij met elkaar op een gelijkwaardige manier praten.

 Het Alzheimer Café is een gelegenheid om in alle openheid te praten over allerlei onderwerpen die met dementie te maken hebben.

Lotgenoten kunnen heel veel voor elkaar betekenen, zij herkennen hetgeen de ander meemaakt, en wat dit voor hem of haar betekent. De ondersteuning die mensen elkaar op zo’n avond geven is van zeer grote waarde, de bezoekers gaan dan ook met een voldaan gevoel naar huis.

Het Alzheimer Café heeft drie hoofddoelen:

 1. Het verstrekken van informatie en voorlichting over de medische, psychosociale en overige aspecten waar mensen met dementie en hun naasten mee te maken krijgen.
 2. Het openlijk praten over de gevolgen van de ziekte dementie. Herkenningen (maatschappelijke) erkenning staan hierin centraal.
 3. Het bevorderen van de emancipatie van mensen met dementie en het helpen voorkomen dat mensen met dementie en familieleden in een isolement raken.

 Het  Alzheimer Café heeft 11 bijeenkomsten per jaar, elke derde dinsdag van de maand  en elke bijeenkomst heeft een ander thema maar loopt wel volgens een vaste structuur.

Alle thema,s geven aanleiding tot nadere uitdieping van het onderwerp. De volgorde van de thema,s die per bijeenkomst aan de orde komen ligt niet vast. Vanzelfsprekend kunnen hierin allerlei onderwerpen worden ondergebracht.

Onze vrijwilligers staan gedurende de hele bijeenkomst voor u klaar.

De volgende programma,s komen aan bod:

 1. Wat is dementie.
 2. Omgaan met dementie.
 3. Diagnose tot dementie.
 4. Rechtsbescherming bij dementie.
 5. Verdere actuele programma,s

De avond  ziet er als volgt uit:

 1. 19.30 uur inloop met koffie en thee.
 2. 20.00 tot 20.30 uur: Aanvangstijd, inleiding door  gespreksleider, interview of anders.
 3. 20.30 uur:  Pauze met muziek en drankje.
 4. 21.00: In dit deel van de avond gaat het om herkenning van wat er aan de orde is gesteld. Vragen kunnen gesteld worden en ervaringen besproken.
 5. 21.30 tot 22.00 uur: Informeel halfuurtje samenzijn.
 6. Bezoekers die vragen of opmerkingen hebben komen aan bod.
 7. Soms blijven er mensen met vragen zitten die tijdens de vragenronde niet zijn beantwoord  dit kan dan nog na afloop.
 8. Gedurende de avond is er steeds de mogelijkheid om uw persoonlijke verhaal te vertellen. Mocht u vragen hebben dan kunt u deze zelf stellen of doorgeven aan de vrijwilligers.
 9. Ook is er een informatietafel waar gratis informatiemateriaal te verkrijgen is.

Aan het einde van de avond ontvangen drie gasten die een steuntje in de rug nodig hebben een bosje bloemen en wordt het lijflied  ( “Het zijn de kleine dingen die het doen” ) ingezet door de pianist, iedereen zingt dan uit volle borst mee.

Onze vaste groep vrijwilligers herkenbaar aan de Alzheimer Café badge, staan gedurende de hele bijeenkomst voor u klaar.

Het aantal mensen met dementie zal de komende decennia verdubbelen naar een half miljoen, laten we er voor elkaar zijn om te helpen!.

 De Alzheimer Café avond  Oisterwijk-Moergestel is telkens de derde dinsdag van de maand  in De Coppele, Prunusstraat 69 5061 AS te Oisterwijk. De inloop is gratis. Vooraf aanmelden is niet nodig. Voor meer informatie: Jeanne Verberk. Tel: 013-5284571. E-mail j.verberk@ziggo.nl.

  Dit zijn enkele reacties van gasten in ons gastenboek:

 1. Ik wist niet dat dit er was, had ik het maar eerder geweten.
 2. Voor mij de eerste keer,een geweldige ervaring, blij dat ik ben geweest, ik kom zeker terug.
 3. Een leerzame avond, warme sfeer, veel informatie, veel dank.
 4. Het voelt als een warm bad, alle lof voor jullie.
 5. Heel herkenbaar, leerzaam, ik heb bewondering voor de wijze waarop het gebracht is, je merkt dat je er niet alleen voor staat.

Graag nodigen wij U uit om ook eens een kijkje te komen, U bent van harte welkom.